Новата книга на  Лазар Мурджев – писател, войн, ловец, художник

...
Новата книга на  Лазар Мурджев – писател, войн, ловец, художник
Коментари Харесай

Лазар Мурджев с премиера на поли семантичния роман Дневници от ЪГЪЛА

Новата книга на  Лазар Мурджев – публицист, войник, ловджия, художник и приключенец, ни води във Времето с безпощадното си публицистично перо.  Премиерата на " Дневници от ЪГЪЛА "   е на 27 юли в залата на БЧК.

Издател на списание " Сигурност " и създател на скандалния алманах БОДЕ.bg – " Прозрения от дъното ", философския справочник " Из… началието ", триптиха " Намеса ", приказката за очовечаването " Намибийска траектория ", стихосбирките " Виелица от очаквания ", " Песента на огъня " и " Фърчилката ".

Това са единствено част от превъплъщенията на този многогласен създател.

" Дан Браун е бледна детска измислица на фона на " Дневници от ЪГЪЛА ". Написано е с доста символика, висока бдителност, тъкмо перо, и от опит - не като дофантазирано, а като претърпяно... Плюс оперативни версии за исторически събития. Сюжетът е за кино и удря в земята всички историко-приключенско-мистични романи освен това със супербългарски воин, който си играе като котка с мишка с великите играчи ”, разяснява проф. Дарина Григорова за книгата на Лазар Мурджев.

" От този непредвиден " Ъгъл " ни връхлитат прозрения и животи, които впечатляват, и през един необикновен боязън усещаме по-силно тайнствата и хубостта на земното обитаване. Сякаш сме привилегировани да държим в личните си ръце съдбоносен сюжет. Лазар Мурджев предизвика мисленето за народен брод като библейска история и основава едно характерно удостоверение, конструирано сред фактология и художествено въображение.

" Дневници от Ъгъла " – характерно удостоверение сред фактология и художествено въображение… Това е тайнството, енигмата, мотивацията на вероятното въстание на българите ", написа в предговора на книгата проф. Андрей Пантев:

"...Лазар Мурджев предизвика мисленето за народен брод като  библейска история. Той е характерно удостоверение сред фактология и художествено въображение. Приключенията от живота са придружени от ловни епизоди и естествени явления,  които уплътняват размислите за антропологията, философията на човешкото, българското битие. Всъщност, ставаме съучастници в необикновен Лов за истини.

  И това трансформира една територия в Родина. Това прави и Лазар през днешния ден, напомняйки ни за нуждата от " цивилизационен код " и опцията да го назовем даже " български "... Затова четем тази книга с изключително неспокойствие. Тя ни съприкосновява с конспирации и тествания от живота, който би трябвало да сме изживяли и в това време ни потапя в антични разсъждения,  разпростряли се  от блатото до звездите.

Авторът ни кара да се замислим за моралното здраве на днешното европейско общество и за по този начин наречените " евроатлантически полезности ". Народът, който носи цивилизационно начало, притежател на християнска, православна цивилизация, просвета и история –   още веднъж се оказва страдалец. ”

" Може би предаността към мъртвите е първото, което взриви съзнанието ми и ме накара да ви описвам за всичко това... Плодородието от мъртвите… Началие за мощните.

Ако те няма теб, нищо няма – дори липсва повода да съществува даже Бог… В своята същина ние сме Дух, Наблюдателя, Присъствието. Нашият световен свят и суетата на всекидневието от дълго време ни обричат в незнание към " Изначалието ни " и законите на Всемира. Изоставили милостиво Природата да бъде майка на Дивото, цивилизованото човечество манипулира битието си, култивирайки дълбоката взаимозависимост от Егото – форматирайки се като " Господар на Питомното ", четем в първите страници на новата книга на Лазар Мурджев.

  " Колкото повече пребивавам, толкоз повече разбирам силата на отношението ”, твърди създателят. " Отношението е по-важно от предишното, от образованието, от събитията, от завоеванията, от типа, от заложбите и от напъните. От това, което хората мислят, споделят и вършат. Единственото, което можем, е да свирим на великата струна, която имаме и тя е... нашето отношение към нещата! ”.

" В поддръжка на философското си изказване, създателят опъва до разкъсване струната, с цел да ни разкрие коленопреклонното си отношение към една погълната от " Мъти вир ” драгоценна детска " бяла гуменка " - съкровените детски фантазии на Рангел. И дано никой да не се подвежда, че е тривиално, тъй като тази съвременна " Бяла лястовица " – изхвърчала като че ли от бестселърите на Уилям Фокнър – там , от " Ъгъла " на този Бистър Вир, прикрит в средногорските пазви на Поибрене, където духовник Недельо Иванов е заклел хвърковатата чета на Бенковски със свещения кръст на Априлци.., това в действителност е КОД / ът / за Българската Национална Доктрина ! ”, добавя Михаил Михайлов.

Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР